Hanya Yanagihara – ‘Een klein leven’

Tijd voor de allereerste boekrecensie op onze website. In de afgelopen jaren ben ik tot de ontdekking gekomen dat het roman genre ene van de meest brede en unieke genres is. En daarom wil ik vandaag beginnen met een roman die ik aan het begin van dit jaar heb gelezen. Namelijk; ‘Een klein leven’ en dit boek valt wat mij betreft onder de noemder: literaire pareltjes.

LEES JE MEE WAAROM?

Algemene informatie:

Titel: Een klein leven
Auteur: Hanya Yanagihara
Genre: Literaire roman
Bindwijze: Paperback
Aantal pagina’s: 751
Prijs: € 20,00
Uitgeverij: Nieuw Amsterdam

Samenvatting van het verhaal:
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.

De trigger waarschuwingen:
Dit boek komt met de (naar mijn mening) volgende trigger waarschuwingen:Misbruik

  • Mishandeling
  • Seksueel misbruik kind
  • Zelfverminking
  • Huiselijke geweld
  • zelfmoord.

Als je gevoelig bent voor een van deze onderwerpen, of je bent momenteel zelf een van deze onderwerpen aan het verwerken in je leven, dan wil ik jou met klem  afraden om dit boek te lezen. Deze onderwerpen komen namelijk veelvuldig aan bod, op de meest rauwe en heftige manier. En Een klein leven is simpelweg niet een boek dat iedereen kan lezen, op elk moment in je leven. Dit klinkt zwaar en wellicht voor sommigen wat overdreven, maar dit is een waarschuwing die ik er echt bij gegeven wil hebben. Dus bij deze. 

Mijn mening:
‘Een klein leven’ is absoluut een van de meest bijzondere, rauwe en heftige romans die ik ooit in mijn leven gelezen heb. Ik vind het dan ook een enorme aanrader, mits de trigger waarschuwen jou niet tegenhouden. Een klein leven is niet een boek dat je ‘even’ leest en tevens is het geen boek dat iedereen op elk moment in zijn leven kan lezen. Dit klinkt wellicht zwaar en overdreven, maar deze waarschuwingen horen echt bij dit verhaal. 

Een klein leven is kort gezegd een boek over vriendschap, liefde en de effecten van een traumatische jeugd, in een volwassen leven. Het verhaal wordt in 750 pagina’s verteld en hierin leren wij een vriendengroep van 4 totaal verschillende mannen kennen, namelijk Jude, Willem, JB en Malcolm. Wanneer we deze mannen leren kennen zijn ze zo rond hun 20ste en het verhaal eindigt wanneer de mannen rond hun 60ste zijn. In de tijdspanne van ongeveer 40 jaar word je als lezer voornamelijk meegenomen in het leven van een van deze vier mannen, genaamd Jude. Jude is jurist en is een zwijgzaam, intelligent, mysterieus personage, die zeer ernstige trauma’s heeft opgelopen in zijn jeugd. Het verhaal kabbelt over het algemeen rustig voort in dit boek. En dit rustige tempo wordt zo nu en dan afgewisseld met een onthulling van een gebeurtenis uit Jude zijn leven. Waarna het verhaal vervolgens weer rustig verder kabbelt. De jeugdtrauma’s van Jude worden in kleine ‘hapjes’ aangeboden. Het geeft jou als lezer even de tijd om de nieuwe informatie te verwerken. En omdat de ervaringen dermate heftig en ernstig zijn, vond ik dit sterk gedaan van Yanagihara. 

Het mooiste aan dit verhaal vond ik de vriendschap en het feit dat het een realistisch beeld gaf over vriendschappen. Ook vriendschappen zijn aan veranderingen en conflicten onderhevig. En dit kan natuurlijk effect hebben op de vriendschappen. Ook Jude vond ik als personage erg mooi. Het is een man met dus een zeer ernstig en heftig verleden, maar dit heeft er niet toe geleid dat hij in zijn volwassen leven een onaardige man is geworden. In tegenstelling juist, Jude is een ontzettend zachtaardig, geduldig en lief personage. Met een groot hart, zeker naar zijn vrienden toe. 

Een klein leven bevat ontzettend veel dieptepunten en zeer zeer weinig lichtpuntjes. En zelfs voor die lichtpuntjes moet je als lezer voor vechten. Dit klinkt wellicht wat raar maar als je het boek eenmaal gelezen heb, zul je deze opmerking hopelijk wel begrijpen. 

Kortom:
Een klein leven is een boek dat je zeker nooit meer zult vergeten in je leven. En dat is niet iets wat je over veel boeken kunt zeggen. Een klein leven is absoluut een literair pareltje, in de boekenwereld. 

Aantal sterren (1/5):

⭐️⭐️⭐️⭐️,8 (4,8) / 5 sterren.

HEB JIJ DIT BOEK AL GELEZEN? EN ZO JA, WAT VOND JE ERVAN? EN ZO NEE, ZOU JE DIT BOEK OOIT GAAN LEZEN? 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.